Verouden: Cultuur mag wat kosten

logo nieuwe stijl

Afgelopen week konden we in het ED  lezen dat onze stadskunstenaar Rocco Verdult een beeld bedacht heeft dat bij kanaal/Traverse zou moeten komen staan. Wethouder Frans Stienen hoopt dat het beeld er eind 2018 zal staan.  https://www.ed.nl/helmond/nieuw-kunstwerk-van-zo-n-25-meter-hoog-moet-helmondse-cultuurzone-op-de-kaart-zetten~abce022c/

Een leuk idee zondermeer, ik wil ook best positief over het idee zijn, maar ik wil toch ook wel wat kanttekeningen plaatsen.

De afgelopen jaren hebben we op cultuur flink bezuinigd, iedereen kent de diverse populaire culturele evenementen die het loodje gelegd hebben. Artimond is al een aantal jaren geleden verdwenen, maar het valt me altijd weer op, hoeveel mensen ik nog steeds hoor over hoe leuk dat toch elk jaar was. Ook het jazzfestival, waar mensen elk jaar naar uitkeken is niet meer en ook festival Impact is verdwenen. En dit zijn dan nog maar 3 voorbeelden.
Het zal allemaal niet enkel aan het geld gelegen hebben, maar zeker is dat dat bij alle genoemde evenementen zeker een hot issue was.

Iedereen die in Helmond een evenement organiseert  weet hoe er de afgelopen jaren bezuinigd is op de evenementensubsidie en hoe moeilijk het is om subsidie te krijgen.

Als ik dat even allemaal op een rij zet, is een beeld van €250.000,= toch wel een forse investering en hoewel dit geld niet enkel door de gemeente betaald zal gaan worden, men zoekt co-financiers, zal toch zeker een gedeelte van het cultuurgeld naar het beeld moeten.

A.s  donderdag is de behandeling van de begroting 2018, het huishoudboekje waar in staat waar we volgend jaar ons geld aan uitgeven. Vorige week was daarvoor al de hooravond (waar helaas maar een inspreker gebruik gemaakt heeft van het recht om zijn/haar mening duidelijk te maken) en konden wij, raadsleden, technische vragen stellen over die begroting. Op mijn vraag waar ik in de begroting de €250.000,= kon vinden kreeg ik het antwoord dat die er niet in stond, dat had ik al verwacht, want de begroting was al klaar voordat het idee voor het beeld geopperd werd, maar een uitspraak als die van Frans Stienen lijkt toch alsof we er wel geld voor willen gaan uitgeven

Bij het hoofdstuk over cultuur wordt een subsidieplafond voorgesteld. Dat betekent dat er niet meer dan dat bedrag aan subsidie mag worden verstrekt aan evenementen en dat wie dus later alsnog met een fantastisch evenement idee komt al bij voorbaat nul op rekest krijgt, wat Lokaal sterk betreft een erg slecht idee; een evenement moet op zijn merites worden beoordeeld en niet op hoeveel we al hebben uitgegeven. We moeten ons niet blind staren op grote en (inter)nationale evenementen, of grote beelden, maar ook de kleine pareltjes in onze stad waarderen, koesteren en behouden.

Cultuur mag wat kosten, het is de jus die het leven wat leuker maakt.

pdf versie: column 30-10-17